Recenzie

Recenzia: Alyxandra Harveyová - Srdce v sázce | Kronika Drakeových

14. ledna 2015 v 14:46 | Marry
Názov knihy: Srdce v sázce
Originálny názov: Hearts at Stake
Séria: Kronika Drakeových
Diel: 1/4
Autorka knihy: Alyxandra Harveyová
Preložila: Ina Leckie
Počet strán: 256 strán
Jazyk: český, anglický
Väzba: pevná s prebalom
Rok vydania: 2011
Vydalo vydavateľstvo: Jota

Anotácia:
Solange Drakeová odjakživa vedela, že sa má stať kráľovnou upírov. Ako jediná upírka ženského pohlavia, ktorá sa kedy narodila a nebola "stvorená", je ohrozovaná zo všetkých strán: upírskými ctiteľmi, ktorí sa túžia podieľať na pokračovaní jej rodu, až po lovcov, ktorí sa snažia zničiť ju a celú jej rodinu, hnaní vidinou tučnej odmeny. Keď dôjde k únosu, jej starší brat Nicholas a najlepšia smrteľná kamarátka Lucy sa ju snažia zachrániť. Dokáže ale Lucy zachrániť aj sama seba pred Nicholasom, ktorý je neodolateľný ako ... skrátka ako mladý upír? A čo sa stane, ak sa Solange zamiluje do lovca upírov, ktorý ju chráni pred smrteľne nebezpečnými intrigami kráľovského dvora?
Nechajte sa rodinou Drakeových zaviesť do utajovanej komunity upírov, kde stále majú svoje miesto veľkolepé bitky, zvádzanie v štýle goth, drámy nekončiacich životov i temný humor.

Trailer:


O autorke v skratke:
Alyxandra Harveyová vyštudovala tvorivé písanie a literatúru na York University v Toronte a jej poéziu publikovalo už niekoľko časopisov. Žije s manželom a tromi psami v starobylom viktoriánskom dome v kanadskej provincii Ontario spoločne s niekoľkými duchmi, ktorí majú povolenie na pobyt pod podmienkou, že sa budú správať slušne a spoločensky.
Alyxandra miluje stredoveké oblečenie, kedysi vedela naspamäť recitovať celé Tennysonove básnické zbierky a kdekto ju obviňuje, že sa narodila v nesprávnom storočí. Ona sama s tým súhlasí, až na to, že si nevie predstaviť život bez tečúcej teplej vody, ženských práv a zmrzliny. A tiež zbožňuje škoricové latté, čokoládu, tetovanie a knihy.

Obálka:
Obálka sa nijak extra nelíši od originálu. V podstate je úplne rovnaká až na zmenu farby pozadia. Mne osobne sa páči. Dievča na obálke vyzerá sympaticky aj keď som si na ňu chvíľku zvykala. Nakoniec ale obálku hodnotím pozitívne.

Moje pocity z knihy:
Solange a Lucy sú najlepšie kamarátky avšak veľmi odlišné. Jedna nedokáže držať jazyk za zubami a koná bez uváženia, zatiaľ čo druhá je jej pravý opak. Najväčší rozdiel je však v tom, čím v skutočnosti sú - Lucy je obyčajná smrteľníčka a Solange upír. A nie hocijaký. Solange je jediná upírka, ktorú nikto nestvoril. Ako upírka sa už narodila a vďaka tomu sa má stať kráľovnou upírou. To sa mnohým nepáči a tak ma veľa nepriateľov, ktorý sa nechcú vzdať, kým nebude mŕtva. Lucy sa rozhodla, že ju bude na jej ceste sprevádzať a za každú cenu ochraňovať. Čo však zmôže obyčajný smrteľník?

Recenzia: Keri Smith - Odviaž sa! Môj bláznivý zápisník

8. ledna 2015 v 17:12 | Marry
Názov knihy: Odviaž sa! | Môj bláznivý zápisník
Originálny názov: Wreck This Journal
Autorka knihy: Keri Smith
Počet strán: 224 strán
Jazyk: slovenský, český, anglický
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2014
Vydalo vydavateľstvo: Yoli

Anotácia:
Nový svetový hit! Nezvyčajný zápisník pre všetkých, ktorí sa chcú dobre zabaviť a zároveň otestovať svoju kreativitu. Mládež je ním posadnutá. Po internete koluje obrovské množstvo fotografií a bláznivých videí o tom, čo všetko sú schopní so svojím zápisníkom urobiť.
Vezmi tento špeciálny zápisník do ruky a bude to fakt husté! Upozornenie! Keď sa začítaš do tohto zápisníka, možno sa zašpiníš farbou alebo niečím iným. Možno zmokneš. Možno urobíš rozhodnutia, o ktorých v podstate pochybuješ. Možno ti bude ľúto za perfektným stavom zápisníka, v akom si ho získal. Možno si všade začneš všímať tvorivú deštrukciu. A možno začneš žiť o čosi bezstarostnejšie.
Odviaž sa! nie je obyčajná kniha. Vyzerá ako zápisník, ale po čase môže vyzerať úplne inak. Kniha - zápisník obsahuje asi 200 úloh. Niektoré sú vtipné, kreatívne, iné originálne až šialené.

O autorke v skratke:
Keri Smith je kanadská autorka a ilustrátorka, ktorá vydala jednu z najznámejších kníh po celom svete - Wreck this journal. Táto kniha vyšla u nás v roku 2014 u vydavateľstva Yoli pod názvom Odviaž sa! | Môj bláznivý zápisník a v Čechách ju vydalo vydavateľstvo CooBoo. Okrem toho vydala knihy ako Mess, This is not a book, či F nish th s b k.
Wreck this journal - myslím, že neexistuje niekto, kto by o tejto knihe aspoň nepočul. Z tejto knihy sa za krátky čas stal svetový hit a ja sa tomu ani nečudujem.

Recenzia: Megan Creweová – Tak padne náš svet

8. ledna 2015 v 9:06 | Marry
Názov knihy: Tak padne náš svet
Originálny názov: The Way We Fall
Autorka knihy: Megan Creweová
Preložila: Dana Nová
Kniha: 1 z 3
Jazyk: slovenský, český, anglický
Počet strán: 317
Rok vydania: 2012
Vydalo vydavateľstvo: Egmont ČR

Anotácia:
Šestnásť ročná Kaelyn žije na ostrove neďaleko pobrežia. Keď jej najlepší kamarát odchádza študovať na pevnivu, vôbec jej nenapadne, že ho možno už nikdy neuvidí. Ale potom zasiahne malú ostrovnú komunitu čudná vírusová epidémia. Počet mŕtvych narastá a vláda vyhlási karanténu: nikto nesmie ostrov opustiť ani sa naň vrátiť.
Tí, ktorý sú ešte zdraví, musia bojovať o zmenšujúce sa zásoby potravín, aby nestratili nádej na prežitie. Svet, ktorý Kaelyn poznala, sa rúca, no ona nachádza nečakaných spojencov, priateľstvo i novú lásku. A keď ju vírus začne okrádať o priateľov a rodinu, zo všetkých síl sa snaží udržať si vieru, že musí existovať spôsob, ako zachrániť ľudí, ktorí sú jej najdrahší.

Trailer:

O autorke v skratke:
Megan Crewe sa narodila v kanadskom Toronte okolo konca roka 1980 a vyrastala tu s rodičmi a mladším bratom. Vždycky milovala príbehy - keď bola malá, prosila otca aby jej čítal z obľúbenej knihy "s hlasmi," čo znamenalo, že každá postava mala iný hlas. A tak nebolo prekvapením, že netrvalo dlho, než začala tvoriť svoje vlastné príbehy. Fantasy, sci-fi a nadprirodzeno ju fascinovalo celý život, čo je pravdepodobne dôvod, prečo tieto žánre sú u jej kníh najčastejšie. Dokončila svoj titul z psychológie na York University, ale celý čas vedela, že romány sú to, na čo sa naozaj chce sústrediť.
Teraz stále žije v Toronte, s manželom a tromi mačkami. Pracuje ako behaviorálna terapeutka pre deti a mládež so špeciálnymi potrebami. Vo voľnom čase cvičí kung-fu a rada cestuje. Už cestovala do Veľkej Británie, Číny, Talianska, Japonska, Francúzska, Holandska a Turecka.
Oficiálna stránka autorky: megancrewe.com

Obálka:
Neviem čím to je, ale obálka sa mi páči, čo je zvláštne, pretože normálne obálky typu - iba písmená na obale - nemusím. Ale príde mi zaujímavé, ako ju spracovali. Páči sa mi výber farby a vôbec celkový dojem, ktorým na mňa pôsobí. Takže, palec hore.

Moje pocity z knihy:
Šestnásť ročná Kaelyn žije so svojou rodinou na mieste, kde je všetko pokojné a ľudia si zvyknú pomáhať. Žije na malom ostrove, ktorý od pobrežia delí niekoľko kilometrov. Kaelyn sa však jej život na ostrove veľmi nepáči a bola by radšej, keby žila v meste na pobreží. Jej znechutenie sa ešte viac prehĺbi, keď z ostrova odíde jej kamarát Leo. A potom príde niečo, po čom začne nenávidieť ostrov ešte oveľa viac. Objaví sa vírus, ktorý berie život každému, pomaly jeden po druhom. Na ostrov je uvalená karanténa - nikto sa naň nemôže dostať a už vôbec nie z neho odísť. Ako sa teda majú ľudia zachrániť?

Začína to ako svrbenie, ktorého sa nemôžete zbaviť. Potom príde šteklenie v krku a horúčka. O niekoľko dní budete vykladať svoje tajomstvá úplne neznámym ľuďom, akoby to boli vaši starí priatelia. O ďalšie tri dni vás postihnú paranoidné halucinácie. A potom budete mŕtvi.

Recenzia: Colleen Houcková - Tigria sága | Tigrov osud

7. ledna 2015 v 11:13 | Marry
Názov knihy: Tigrov osud
Originálny názov: Tiger´s Destiny
Séria: Tigria sága
Diel: 4/4
Autorka knihy: Colleen Houcková
Počet strán: 424
Jazyk: slovenský, český, anglický
Väzba: pevná bez prebalu
Rok vydania: 2014
Vydalo vydavateľstvo: CooBoo

Anotácia:
Dobrodružná cesta Kelsey a tigrích bratov sa blíži ku koncu. Nastáva kľúčový boj s démonickým Lokešom, ktorý rozhodne o osude našich hrdinov. Bude napokon tigria kliatba zlomená? Dostanú odvážni bojovníci zaslúženú odmenu a nájdu v sebe odvahu ísť za hlasom svojho srdca?

Trailer:


O autorke v skratke:
Je nadšená čitateľka, rada číta dobrodružné knihy, sci-fi a romantické príbehy. Vyskúšala mnoho rôznych povolaní a striedavo bývala v rôznych mestách po celých Spojených štátoch (napr. Arizona, Idaho, Utah, Kalifornia, Severná Karolína). Teraz žije v Saleme v Oregone so svojím manželom, ktorého stretla v cirkevnej misii, a plyšovým bielym tigrom. Svoju románovú prvotinu Tigrova prekliatie vydala najprv vlastným nákladom ako e-book a už tak získala kniha veľa ocenení.

Obálka:
Myslím, že tu už ani nie je čo povedať. Obálky predchádzajúcich troch dielov som vychválila až do neba a tu by to nebolo inak. Pekne ladí s ostatnými dielmi... no proste sa mi páči a hotovo.

Moje pocity z knihy:
Po tom, ako Lokeš uniesol Kelsey sa tigrí bratia vydávajú na jej záchranu. Po úspešnej misii sú všetci opäť spolu a pred nimi stojí ďalšia, ešte väčšia úloha. Na zlomenie ich kliatby musia nájsť poslednú dôležitú vec. Na ich poslednej ceste ich čaká veľa prekážok a veľa rozhodovania. Podarí sa Kelsey zlomiť kliatbu? A s ktorým z princov nakoniec zostane?

Recenzia: Alina Bronsky - Za zrcadlem

31. prosince 2014 v 0:07 | Marry
Názov knihy: Za zrcadlem
Originálny názov: Spiegelkind
Autorka knihy: Alina Bronsky
Počet strán: 272
Jazyk: český, nemecký
Väzba: pevná s prebalom
Rok vydania: 2013
Vydalo vydavateľstvo: CooBoo

Anotácia:

Má dar. Pronásledují ji. Je tvoje matka. A kdo jsi ty?

V životě patnáctileté Juli má všechno svá pravidla. Vybočovat je nebezpečné, kdo neodpovídá normě, toho sledují. Ale pak Julina matka zničehonic beze stopy zmizí a její otec se třese strachy. Juli postupně začne odhalovat všechna rodinná tajemství: Máma je jedna z mála víl, kterých se společnost Normality obává. Má totiž zvláštní schopnosti. Je Juli taky taková? Společně se svou novou kamarádkou Ksy a jejím bratrem Ivanem se vydá pátrat - po zmizelé matce, po zakázaném vílím světě a po pravdě o sobě samotné.

Trailer:

O autorke v skratke:
Alina Bronsky sa narodila v Jekaterinburgu, priemyselnom meste na úpätí Uralu v centrálnom Rusku. Keď mala trinásť rokov, presťahovala sa s rodinou do Nemecka. Postupne vystriedala niekoľko rôznych povolaní vrátane redaktorky v novinách, ale už od detstva túžila stať sa spisovateľkou. Hneď jej prví román bol nominovaný na jednu z najprestížnejších európskych literárnych cien - Ingeborg Bachmann Prize.

Obálka:
Musím uznať, že obálka knihy sa naozaj podarila. Aj keď sa na nej nič podstatné nenachádza, je zaujímavo spracovaná a to jej dodáva svoje čaro. Čo v preklade znamená, že sa mi páči.

Moje pocity z knihy:
Juli má pätnásť rokov a žije vo svete, kde má všetko svoje pravidlá. Keď si človek odmyslí tie prísne pravidlá, má celkom normálny život. Avšak v jeden deň jej matka bez stopy zmizne a jej život sa od základov zmení. Z akého dôvodu jej mama zmizla a podarí sa jej ju nakoniec nájsť? Čo všetko pred ňou rodina skrývala?

Recenzia: John Green - Papierové mestá

28. prosince 2014 v 22:45 | Marry

Názov knihy:
Papierové mestá
Originálny názov: PAPER TOWNS
Autor knihy: John Green
Preložil: Milan Kopecký
Počet strán: 296 strán
Jazyk: slovenský, český, anglický
Väzba: brožovaná, pevná
Rok vydania: 2014
Vydalo vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Margo Rothová-Spiegelmanová. Jej bláznivé dobrodružstvá sa zakaždým prehnali školou ako letná búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Na koncert The Mallionaires v St. Louis sa dostala tak, že sa vydávala za basgitaristovu frajerku, a keď ten s ňou naozaj chcel chodiť, poslala ho kadeľahšie. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné!
Tak do tejto dobrodružnej duše sa beznádejne zamiloval Quentin-Kvéčko Jacobsen, trochu zakríknutý chlapec z dobrej rodiny. Keď mu pojašená maturantka jednej noci vlezie do izby prezlečená za nindžu a odhodlaná vykonať jedenásť bodov neľútostnej pomsty nevernému frajerovi a bývalým kamarátom, Kvéčko neodmietne. To, čo povystrájajú, Quentina rovnako nadchne ako vyľaká. Lenže na druhý deň je Margo preč a zanechá po sebe len indície určené práve jemu. Vydáva sa teda na cestu plnú odbočiek, a čím bližšie je k cieľu, tým lepšie spoznáva skutočnú tvár priateľky - a možno aj svoju vlastnú.

Trailer:


O autorovi v skratke:
John Green je držiteľom viacerých významných literárnych ocenení, okrem iných aj Printzovej medaily, Printzovho čestného uznania a Edgarovej ceny za najlepšiu dobrodružnú knihu pre mládež. Dva razy bol finalistom leterárnych cien denníka LA Times. Spolu s bratom Hankom tvorí dvojicu Vlogbrothers (youtube.com/vlogbrothers), jednu z najobľúbenejších online videorelácií. Môžete sa pridať k vyše miliónu Johnových priaznivcoch na Twitteri (@realjohngreen) alebo ho navštíviť na stránke johngreenbooks.com. John Green je autorom viacerých bestsellerov, ktorými vdýchol život novej generácii čitateľov. Medzi jeho dielami vyniká román Na vine sú hviezdy (Ikar 2013, 2014). S manželkou a so synom žije v Indianapolise.

Obálka:
Papierové mestá vyšli rovno v dvoch verziách a to v pevnej a brožovanej väzbe. Od Greena mám knihu Na vine sú hviezdy, ktorú mám v pevnej väzbe. Najskôr som rozmýšľala nad tým, že aj túto knihu kúpim v pevnej aby mi ladila s hviezdami, ale brožovaná sa mi proste páčila viac. V podstate je jedno v akej väzbe knihu máte, hlavné je, že ju vôbec máte, nie?

Moje pocity z knihy:
Margo Rothová-Spiegelmanová a Quentin Jacobsen boli v detstve nerozlučná dvojica. Ich priateľstvo však jeden deň zostalo stáť na bode mrazu a ich cesty sa rozdelili. Aké to bolo prekvapenie, keď sa Margo v jeden večer objavila u Kvéčka a on prežil najlepšie chvíle v jeho živote. Myslel si, že sa tým všetko zmení, ale nestalo sa tak. Margo zmizla a nikto nevie, kde ju hľadať. Zdá sa však, že chce, aby ju Quentin našiel, alebo, že by nie?

Recenzia: Carol Rifka Bruntová – Řekni vlkům, že jsem doma

29. listopadu 2014 v 20:53 | Marry
Působivý a dojemný příběh o smutku a dvou osamělých lidech, kteří znovu objeví lásku i radost ze života. Pouhou shodou náhod se stanou blízkými přáteli, aby posléze zjistili, že člověk někdy neví, koho ztratil, dokud ho "nenajde".

Názov knihy: Řekni vlkům, že jsem doma
Originálny názov: Tell the Wolves I´m Home
Autorka knihy: Carol Rifka Bruntová
Preložila: Vanda Senko Cágová
Počet strán: 424
Jazyk: český, anglická
Väzba: pevná s prebalom
Rok vydania: 2014
Vydalo vydavateľstvo: Jota

Anotácia:
Píše se rok 1987 a June Elbusové je čtrnáct. Uzavřená dívka nemá přátele, a navíc ji v poslední době trápi i odcizený vztah se strarší sestrou, se kterou si dříve byly blízké. Nejraději by žila ve středověku, toulala se po lese a poslouchala vlčí vytí. Na celém světě existuje jenom jediný člověk, který ji opravdu rozumý - strýc Finn, uznávaný malíř, její důverník a nejlepší kamarád. Jenomže Finn žemře na záhadnou nemoc, jejíž jméno všichni jen šeptají, a dívčin svět se rázem převrátí vzhůru nohama.
Je to především příbeh o tom, jak dospět, najít vlastní identitu a vyrovnat se nejen s nejrůznejšími nečekanými situacemi, ale i ztrátami a bolestí, které přináší život. Přečtete si, co se stane, když se zamilujete do někoho, do koho byste se zamilovat neměli. Pochopíte, že žárlivost a pocity viny dokáži zničit i to nejpevnější přátelství a někdy mají ty nejtragičtější následky.

O autorke v skratke:
Carol Rifka Bruntová sa narodila v New Yorku, ale momentálne žije s manželom a troma deťmi v anglickom Devone. Píše pre rôzne denníky a časopisy, mimo iné pre The North American Review a The Sun. Román Řekni vlkům, že jsem doma je mimoriadne úspešný debut, ktorý bol doposial predaný do desiatich zemí.
Kniha bola menovaná jednou z najlepších kníh roku časopismi The Wall Street Journal, O: The Oprah Magazine, Book-Page, Kirkus Reviews, Booklist a Chool Library Journal, získala literárnu cenu Alex Award a stala sa bestsellerom denníka The New York Times.

Obálka:
Obálka je podľa mňa úžasná. Zamilovala som sa do nej na prvý pohľad a aj vďaka nej som si knihu všimla. Je to jedna z obálok, na ktoré by som sa dokázala pozerať celé dni.

"Kdyby byl člověk tak neuvěritelne šťastý, pak by přece chtěl žít co nejdýl, ne? Chtěl by žít věčně, aby mohol být šťastný pořád..."
"Ale ne. Tak to nefunguje. Právě ti, co jsou nejvíc nešťastný chtějí zůstat naživu co nejdýl. Myslí si totiž, že z toho, co chtěli zažít, ještě vůbec nic nezažili. Myslí si, že měli ještě příliž málo času. Mají pocit, že ostrouhali..."

Moje pocity z knihy:
AIDS, alebo syndróm zlyhania imunity bol po prvý krát zaznamenaný v roku 1981. Od tej doby sa ním nakazili desiatky miliónov ľudí. (Na konci článku si môžete prečítať zaujímavosť.) Píše sa rok 1987 a osamelé dievča June, ktoré by najradšej žilo v stredoveku má 14 rokov. Žije vo svojom svete v ktorom sa potuluje po lese v divných topánkach a myslí na to, aké by to bolo žiť v minulosti. Jej život sa však obráti hore nohami vo chvíli, keď zomrie jej jediný priateľ, osoba, ktorú ľúbila - strýko Finn. Mal totiž chorobu o ktorej nikto nehovorí - AIDS! Po jeho smrti má pocit, že zostala úplne sama. Na koho sa teda vo svojom živote môže spoľahnúť?

Recenzia: Gayle Formanová – Zostaň so mnou | Ak zostanem

25. listopadu 2014 v 13:16 | Marry
Názov knihy: Zostaň so mnou
Autorka knihy: Gayle Formanová
Preložila: Miriam Ghaniová
Originálny názov: If I Stay
Počet strán: 175
Jazyk: slovenský, český, anglický
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2014; 2010
Vydalo vydavateľstvo:Yoli; Ikar

Anotácia:
Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští - trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie - láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby?
V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko na to zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva?
Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem?
Sú tu členovia rodiny, oddaný Adam, super kamoška Kim, hudba. Ale aj jej dochrámané telo a duša s oveľa početnejšími ranami.
V tomto divadle je režisékou len ona.

Trailer:


O autorke v skratke:
Gayle Formanová je úspešná americká spisovateľka a novinárka, ktorej články sa objavujú v mnohých známych periodikách. Je autorku bestselleru If I Stay (Ak zostanem), Where She Went (Kam odišla), Iba jeden deň, Iba jeden rok a ďalších. S rodinou žije v Brooklyne.
Mimoriadny čitateľský úspech knihy Ak zostanem inšpiroval filmových tvorcov a výsledkom je film s názvom Zostaň so mnou v hlavnej úlohe s Chloe Mortzovou, ktorý sa objavil aj v naších kinách.

Obálka:
To je jasné ako facka. To, že som obľubovateľkou filmových obálok už asi niektorý z vás vedia. A tak nemôžem povedať nič iné len to, že sa mi páči. Filmové obálky som vždy mohla. A Chloe je okrem toho veľmi sympatická a na obálke vyzerá super. Lepšia voľba ani nemohla byť. - btw. obálka je také najväčšie pozitívum knihy...

Moje pocity z knihy:
Príbeh je o mladom dievčati Mii, ktorej sa behom jednej sekundy zrútil celí svet. Rodičia s bratom jej zomreli počas havárie, ktorej súčasťou bola aj ona. Mia nie je mŕtva, ale takmer ani živá. Pri živote ju udržuje húf rôznych hadičiek a prístrojov, slová jej rodiny, priateľa a priateľky. Ona sa však stále rozhoduje či zostať, alebo nie. Týchto päť viet je v podstate zhrnutie celej knihy, pretože okrem toho že si stále na niečo spomína sa tam deje stále to isté. Očakávania boli veľké a sklamanie ešte väčšie...

Ak zostanem. Ak prežijem. Záleží to na mne.
Iba lekári sa nevzdávajp, že kóma sa dá ovplyvniť. Od nich to vôbec nezávisí. Nezávisí to ani od neprítomných anjelov. Nezávisí to ani od Boha, ak existuje, ale ani jeho nevidím niekde nablízku. Závisí to len odo mňa.

Recenzia: C. J. Daughertyová - Noční škola | Odkaz

8. srpna 2014 v 16:58 | Marry
Názov knihy: Noční škola - Odkaz
Séria: Noční škola
Originálny názov: Night School
Autorka knihy: C. J. Daughtery
Počet strán: 356
Jazyk: český, anglický
Väzba: viazaná
Rok vydania: 11. 02. 2014
Vydalo vydavateľstvo: Egmont ČR

Anotácia:
V minulom roku Allie prešla troma zatknutiami, dvoma rozchodmi a jedným rodinným rozkolom. Jediným svetlým bodom bol jej nový život na Krymskej akadémii. Táto internátna škola je jediné miesto, kde sa Allie cíti vítaná. A skutočnosť, že jej škola do života prihrala Cartera Westa, tiež nie je na škodu.
Krymská akadémia však má k pokojnému prístavu ďaleko. Naopak je ešte nebezpečnejšia, než Allie tušila. Študenti sú zastrašovaní a uprostred tej búrky sa nachádza Allieina tajomná babička a brat.
Allie si bude musieť vybrať, či chce chrániť svoju rodinu, alebo dôverovať priateľom. Ale nebezpečné tajomstvá si vždy nájdu spôsob, ako pretrhnúť aj tie najsilnejšie vzťahy ...

Trailer:

O autorke v skratke:
C. J. Daughertyová mala 22 rokov, keď po prvý krát videla mŕtve telo. Aj keď neskôr opustila svet reportáži o zločinoch, aby miesto toho redigovala knihy o cestovaní, nikdy ju neprestalo fascinovať to, čo prijme niektorých ľudí k tomu, aby spáchali ohavné veci. Práve tak ju zaujíma ten typ ľudí, ktorý sa ich snaží zastaviť. Noční škola je do istej miery výsledkom tejto fascinácie. C. J. Daughertyová žije s manželom a malým zverincom domácich maznáčikov na juhu Anglicka. Viac o nej zistíte na stránke www.cjdaugherty.com.

Obálka:
Obálka druhého dielu série Noční škola je takmer rovnaká, ako obálka prvého dielu. Teda až na tú farbu. Mne osobne to vôbec neprekáža. Práve naopak, tento nápad sa mi páči. Knihy budú vedľa seba vyzerať veľmi pekne.

Moje pocity z knihy:
Po letnej škole, ktorú Allie strávila na Krymskej akadémií nadišiel čas, aby sa do svojho nového domova opäť vrátila. Za uplynulé leto si našla novú lásku, nových priateľov, ale aj nepriateľov. Teraz sa opäť vracia, aby im čelila. Škola je proste niekedy na vraždu!

Recenzia: Julianna Baggottová - Čistý

1. srpna 2014 v 19:53 | Marry
Autorka: Julianna Baggottová
Pôvodný názov: Pure
Séria: Čistý
Diel: 1 z 3
Počet strán: 476 strán
Väzba: pevná s prebalom
Jazyk: český, anglický
Dátum vydania: 5. 6. 2014
Vydalo vydavateľstvo: Jota

Čistého spálíš a jeho popel vdechneš
Střeva si kolem krku zavěsíš
Vyrveš mu vlasy a provaz si z nich spleteš
Z kostí si polívku navaříš
Raz dva tři, tohleto mu patří
Raz dva tři a Čistí jsme teď my!

Anotácia:
Pressia si toho z Explózií ani zo života Predtým moc nepamätá. Prespáva ukrytá v skrinke v ruinách starého holičstva, kde žije so svojím dedkom, a myslí na to všetko, čo je pre ňu nenávratne stratené. Zo sveta zábavných parkov, kín, narodeninových osláv, oteckov a mamičiek zostal len popol a prach, jazvy, trvalé popáleniny a zdeformované ľudské telá. Lenže teraz, keď dospela do veku, kedy sa musia všetci hlásiť k milíciu, kde z nich buď vycvičia vojakov, alebo ich, ak sú príliš postihnutí a slabí, využijú ako živé ciele, už Pressia nemôže ďalej predstierať, že je malé dieťa. A rozhodne sa pre útek.
Existujú však aj takí, ktorí apokalypsu prečkali bez postihnutia. Čistí. Prežívajú v bezpečnom úkryte za múrmi Dómu, ktorý chráni ich zdravé, umelo zdokonaľované tela. Lenže Partridge, ktorého otec je jedným z najvplyvnejších ľudí v Dóme, si pripadá izolovaný a osamelý. Iný. Aj jeho trápi pocit straty - možno preto, že sa jeho rodina rozpadla, otec je emocionálne odťažitý, brat spáchal samovraždu a matke sa do tohto útočisko vôbec dostať nepodarilo. Alebo za to snáď môže jeho klaustrofóbia: pocit, že tento Dóm sa stáva kolískou mimoriadne bezohľadného režimu. Takže keď z jednej nechtiac prehodenej poznámky vyvodí, že jeho matka možno stále ešte žije, rozhodne sa Partridge dať svoj ​​život v stávku a utiecť z Dómu, aby ju našiel.

O autorke v skratke:
Kritikou oceňovaná autorka bestsellerov Julianna Baggottová, píšuca tiež pod pseudonymami Bridget Asherová a N. E. Bode vydala už sedemnásť kníh - romány pre dospelých, pre mládež i zbierky poézie. Jej posledný román, Čistý, je prvým dielom trilógie, na ktorú zakúpila spoločnosť Fox 2000 filmové práva. Jej romány sa dočkali už viac ako päťdesiatich zahraničných vydaní. Je profesorkou tvorivého písania na Floridskej štátnej univerzite a zakladateľkou neziskovej organizácie Kids in Need - Books in Deed.

Obálka:
Obálka je jednoducho krásna, ale to vidí zrejme každý. Keď vojdete do kníhkupectva určite vás hneď zaujme. Svojím spôsobom je aj strašidelná a to hlavne zadnou stranou obálky. O príbehu sa z nej veľa nedozviete a práve vďaka tomu ju vezmete do rúk a zistíte to samy.

Trailer:

Moje pocity z knihy:
Pressia je dievča, ktoré prežilo niečo, čo mnohý iný nie - Explózie. Po nich sa zmenil nielen jej život, ale aj celí svet.

"Nic nezbylo, všechno bylo srovnáno se zemí nebo smeteno požáry, kaluže potemněly černým deštěm. Někteří se té vody napili a umřeli na to."

Na život Predtým si takmer vôbec nespomína, zato na Explózie jej zostala doživotná spomienka - hlava bábiky, ktorá sa stala súčasťou jej tela. A to je len jedna z mnohých mutácií, ktoré po Explóziách nastali. Ľudia hromadne umierali, alebo začali mutovať. Splynuli s predmetmi, ktoré boli v ich blízkosti, alebo rovno s miestom, kde sa práve nachádzali. Neexistujú žiadne adresy, pretože už nie je ničoho, čo by na nich stálo. Všetko je zničené a jediné čo im zostalo je boj o život.

Ale sú tu aj taký, ktorý mali šťastie a Explózií sa akoby zázrakom vyhli. Partridge je chlapec, ktorý žije v Dóme. A nielen on. Žije tam celá hŕba ľudí, ktorý boli "vyvolený" a dostali možnosť skryť sa pred "nečakanou" katastrofou. Týchto ľudí volajú Čistý - bez poškvrny, bez akejkoľvek známky toho, že svet za múrmi Dómu prestal existovať. Na prvý pohľad sa zdá, že títo dvaja ľudia nemajú nič spoločné, ale zdanie klame. Keď sa Partridge stretne s otcom je presvedčení o tom, že jeho matka stále žije a nie že je mŕtva, tak ako ho celí čas presviedčali. Rozhodne sa, že Dóm opustí a nájde ju. Týmto rozhodnutím zmení život nielen sebe, ale aj Presii.

 
 

Reklama