Recenzia: Suzanne Collins - Hunger games | Aréna smrti

25. srpna 2013 v 18:33 | Marry |  Recenzie
Recenzia bola uverejnená so súhlasom tohto blogu:


Název: Aréna smrti
Originální název: Hunger games
Autor: Suzanne Collins
Počet stran: 328
Rok vydání: 2010 (org. 2008)
Série: Hunger games, 1.díl
Hodnocení obálky: 6-2.gif image by spookys-graphix6-2.gif image by spookys-graphix6-2.gif image by spookys-graphix6-2.gif image by spookys-graphix
Doba čtení: 6 dní

Anotace:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Moje hodnocení:
Po kladném hodnocení všude možně na internetu i od spolužáků, jsem se rozhodla taky vrhnout na tuto sérii. A po 4 měsících čekání jsem jí plná očekávání donesla z knihovny...

Katniss Everdeenová žije se svou matkou a dvanáctiletou sestrou Prim ve Dvanáctém kraji. Její otec zahynul v uhelných dolech a Katniss se musí starat o rodinu. Většinou času tráví lovem se svým přítelem Hurikánem. Pak ale začínají Hladové hry - každý člověk mezi 12 - 16 lety se musí přihlásit. Z každého kraje je vybrán jeden chlapec a jedna dívka. Za dvanáctý kraj vyberou Peetu Mellarka a ... Prim. Katniss dobrovolně nastoupí místo Prim, aby jí zachránila. Ve Hladových hrách je velmi malá šance, že přežijete. Přežije jenom jeden. Zvládne se Katniss vypořádat s divočinou a zvítězit?

No, kde začít... Nevím, čím to je, že mě kniha tak pohltila. Nejspíš to je tím, jak autorka dokázala vylíčit všechny situace, od lovu po smrt jednoho ze splátců (tak se říká účastníkům Hladových her). Už dlouho jsem nečetla knihu, od které bych se doslova nedokázala odtrhnout. Dokonce jsem na konci i brečela, což se mi skoro nikdy nestává, nejsem zrovna romantická duše... ale tohle mě prostě dostalo.

Katniss byla prostě skvělá. Dlouho jsem nenarazila na hrdinku, která by mi tak přirostla k srdci. Odvážná, chytrá, dokonce i vtipná... Leckerá Mary-Sue by se od ní měla co učit. Nemůžu vynechat samozřejmě Peetu. Ale i další, kteří nedostali tolik prostoru, jsem si svým způsobem oblíbila.

Řekla bych, že Aréna smrti je jednou z těch knih, které vás nechají napnuté jak kšandy do samého konce, rozpláčou vás, ale i rozesmějou. Jsem ráda, že jsem si nejdřív přečetla knihu a teprve teď se vrhnu na film. Uvidíme, jaké budou další díly. Zasloužených pět hvězd :)


Výsledné hodnocení:
6-2.gif image by spookys-graphix6-2.gif image by spookys-graphix6-2.gif image by spookys-graphix6-2.gif image by spookys-graphix6-2.gif image by spookys-graphix
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Čítate knihy?

Áno
Nie

Komentáře

1 Smiley Smiley | Web | 25. srpna 2013 v 20:57 | Reagovat

Promiň, že jsem se neozvala dřív, ale nešlo to, protože v horách nebyla wifi :( .....

hurá! ;) jsem zpátky doma , myslela jsem, že za ty tři dny zešílím! :) ;) :D Panebože, to byl zase víkend. Ve čtvrtek večer jsem jenom hodila na blog kapitolu - a jak jsem spěchala, tak jsem ji ani nestihla zkontrolovat, ( takže počítám, že mi tam zas chyběly nějaké mezery nebo uvozovky, xakru)

:D a pak jsem viděla ten komentář on tebe a hrozně mě potěšilo, že se ti líbilo to, co jsem napsala! Mě to totiž udělá radost vždycky :) pak se s chutí pustím do pokračování.

Myslím, že ty tvoje komentáře jsou jediným signálem, že teď by byla škoda toho psaní nechat.

A věř mi, měla jsem přes ten neuvěřitelně nudný víkend chuť to všechno zahodit a ruku ve vzteku prorazit oknem. Ne, že bych to už někdy udělala, to ne, ale byla jsem vytočená asi tak jako Kat, když ji Cody začne líbat. [spoiler] :D

(Diskuzi, co se dělo dám na blog, vážně 'úžasný pobyt u babičky' zítra? Podle času...)

A ano, máš pravdu ;) rozhodně to tím přívěskem nekončí, právě naopak; teď to začne teprve nabírat na [šílenosti?] akci ;) jsem tak ve čtvrtině příběhu a pro Kat toho teďka bude víc než dost, ale nebudu se sem dlouho vykecávat, bráška mi měří čas, aby mohl jít on na tablet :D

A ještě druhá zprávička, kterou ti dlužím :D

1) překlady z amerických webů včetně animací budou častěji, ano, Jamie je nepřekonatelný ;)

2)Děkuji za tvoji podporu, já se teďka budu sakra snažit, aby mě přijali na nejprestižnější školu v Brně. Má velké nároky, známky pro mě nejsou žádný problém, ale budu muset omezit čtení a projít kompletně SCIO testy z minulých let ;) musím, musím to dát! Prostě pojedu každý den na devadesát devět procent a nějak se donutím. Bože,musííím a chci. To je ono. Chci..stejně jako premiéru  CoB.... :)

3) němčina? Chudáku, já se učím angličtinu - bude to šestý rok naprosto bez problému a ty animae překládám jen s minimální pomocí překladače; a němčinu - něco přes tři roky, když člověk pochopí gramatiku, tak to jde, ale nenávidím ty zatracený stupidní členy! Kdy je dát, kdy ne; jazyk je to nelogický! Nebo mi to tak první dva roky připadalo... moc ti přeju, abys to zvládla :) říká se, že  "Jediné limity v životě, které máme jsou jen ty, které si vytvoříme v mysli." to znamená, že když budeš připravená a budeš si věřit, tak to určitě zvlásneš!! a játi taky věřím :)) hodně štěstí :)

4) já se s bráchou šťouchám pořád :D někdy si až nadávám, že jsem k němu tak hodná a on ke mně tak zlobivý (nebo naopak) ale vždycky se potom udobříme :) stejně jako vy dvě :)

to je zase dloooouhý :D závidím ti, že u vás vychází časopisy s informacema o CoB ! u nás NIC. :D jediná věc, na kterou jsem v časopise narazila, byl v BravoGirl! horoskop se slavnýma klukama a tam byl...hádej! Jamie! asi to naskenuju a hodím na blog :) ale hezká náhodička :D

zatím ahoooj, já jdu něco vivěsit na svůj blog

P.S.P.S. já má Arénu smrti přečtenou a taky se mi hrozně moc líbila, úplně mě to sežralo :D tedy, ne doslova, ale byla jsem jako v transu až do konce :) a musím jedině souhlasit, film prý není tak dobrý jako kniha, ale já se na něj stejně ze zvědavosti chci taky kouknout... Catching Fire už 22.listopadu, jo!

2 Smiley Smiley | Web | 25. srpna 2013 v 20:57 | Reagovat

vím, že se opakuju, ale teď jsem se lekla snad ještě víc, než předtím : :D

3 Lamia Le Morte Lamia Le Morte | Web | 26. srpna 2013 v 11:37 | Reagovat

já nevím, osobně mě HG nikdy moc nezaujalo, na knihu nemám čas, protože čtu klasiku na maturitu, takže na nějaké to nenáročné čtení nemám čas :)

4 Desirée Lydon Desirée Lydon | Web | 26. srpna 2013 v 13:48 | Reagovat

Díky za zveřejnění :D

5 Brownies- Sabien. Brownies- Sabien. | Web | 26. srpna 2013 v 20:25 | Reagovat

HG jsem ještě nikdy nečetla, ani jsem to neviděla v knihovně nebo tak..
Může to být zajímavé..hodně lidí to doporučuje tak se to pokusím někde sehnat a přečíst si to jestli je to vážně tak dobré:)

6 Morgan Morgan | 30. srpna 2013 v 18:59 | Reagovat

jo. mas recht. ale najlepší bol aj tak Haymitch a Cinna. Katnis s petom malisvoje svetlé chvílky a miestami to s nimi uz trochu motala. mim. kde si sakra vzala toho Hurikána? volal sa Gale ale to jedno. inak skvelá kniha, vrelo odporúčam, miestami som sa dosť nasmiala.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama